Predavanje “Ali lahko stroji mislijo kot ljudje?”

posted in: Novice | 0

 

Društvo Koroška akademija znanosti in umetnosti (Društvo KAZU), ki med drugim spodbuja razširjanje znanja koroških doktorjev znanosti med najširšo publiko,  je dne, 26. 10. 2017, v sodelovanju s Fakulteto za tehnologijo polimerov organiziralo predavanje mednarodno uveljavljene, večkrat nagrajene raziskovalke in profesorice na Univerzi Cambridge (Združeno kraljestvo Anglije in Severne Irske), prof. dr. Mateje Jamnik, ki se v okviru svojega raziskovalnega delovanja ukvarja z razvojem umetne inteligence. Za to področje je pred kratkim postala posebna svetovalka Odbora za Umetno inteligenco pri Zgornjem domu Angleškega parlamenta.

Predavateljica je z odličnim predavanjem z naslovom »Ali lahko stroji mislijo kot ljudje?« navdušila polno dvorano poslušalcev v predavalnici Fakultete za tehnologijo polimerov. Bilo jih je 79, različnih starosti in poklicev in še posebej razveseljivo je, da jih je bila tretjina gimnazijcev in študentov.

Iz vsebine predavanja prof. dr. Mateje Jamnik  je bilo razbrati, da je cilj umetne inteligence razviti naprave, ki razmišljajo kot ljudje in pri svojem delovanju uporabljajo inteligenco. Izpostavila je, da če želimo izdelati napravo, ki posnema človeško razmišljanje, tudi čustvovanje, je za to potrebna umetna inteligenca. Pri tem pa je potrebno povezati znanja različnih ved, kot so informatika, psihologija, nevrologija, matematika, logika, filozofija in še drugih. Cilj umetne inteligence je torej razvoj naprav, ki delujejo-reagirajo inteligentno.

V sklopu predavanja je dr. Jamnikova predstavila tudi sedanje stanje razvoja umetne inteligence v svetu. Izpostavila je področje robotike, medicine, prava, proizvodnih tehnologij ter računalniških iger,  kjer se umetna inteligenca že uspešno uporablja v praksi. Posredovala je konkretne primere s teh področij.

Pri svojem raziskovalnem delu na Univerzi v Cambridgeu se prof. dr. Mateja Jamnik ukvarja predvsem z raziskavami, ki preučujejo, kako ljudje razmišljajo in rešujejo probleme, predvsem na področju matematike. V okviru predavanj je predstavila tudi pristope, ki jih uporablja pri modeliranju intuitivnega načina razmišljanja v računalniških sistemih. V zaključku  je jasno izpostavila svojo vizijo razvoja in uporabe umetne inteligence v prihodnosti ter jo videla kot pomočnika ljudem pri njihovem delu in v vsakdanjem življenju. Na koncu predavanja je zanimivo izpostavila nekatere poklice, med drugimi poklic prevajalca, učitelja in pravnika, ki jih v prihodnosti, zaradi razvoja t.i. inteligentnih sistemov, najverjetneje več ne bomo poznali, oziroma bodo popolnoma spremenjeni.

Po predavanju je predavateljica odgovarjala še na številna vprašanja. Tudi po zaključku dogodka je dolga vrsta ljudi čakala na individualen pogovor z njo.

Vsekakor je dogodek odlično uspel. Videti je bilo, da smo v našem okolju željni novega znanja in srečanj z domačini, ki so se uveljavili v svetu znanosti, v tem primeru, v tujem okolju.

 

Pripravila: doc. dr. Simon Klančnik, podpredsednik KAZU in dr. Silva Roncelli Vaupot, predsednica KAZU