Predavanje doc. dr. Naceta Pušnika

posted in: Novice, Uncategorized | 0

Spoštovane članice in člani Društva KAZU!

Vljudno vas vabim na predavanje z naslovom »Kako beremo in dojemamo pisave na zaslonu«.  Pripravil ga je naš član, doc dr. Nace Pušnik.

Predavanje bo potekalo v petek, 18. oktobra, ob 18. uri, v predavalnici 1 (III. nadstropje) Fakultete za tehnologijo polimerov, Ozare 19, v Slovenj Gradcu.

Po predavanju se boste lahko z vprašanji in komentarji odzvali na predavateljeve izrečene misli.

Vljudno vabljeni.

Kratek povzetek predavanja:

Prav gotovo vsakega od nas kdaj zmoti, ko določenega napisa ne utegnemo prebrati v celoti, sploh ko govorimo o napisih, ki se za kratek čas pojavljajo na npr. televizijskem zaslonu, spletni strani med brskanjem po spletu ali ogledu video vsebin na mobilni napravi. Ste se kdaj vprašali, katere pisave, vrste črk, položaji in barvne kombinacije so najhitreje procesirani, ko jih za kratek čas prikažemo na zaslonu? Nekatere odgovore na ta vprašanja smo pridobili z rezultati, ki so posledica različnih poskusov. Za merjenje učinka spremenljivk smo izmerili prag za prepoznavanje besed v različnih eksperimentalnih pogojih. Nabor pisav, ki se pogosto uporabljajo v sodobnih medijih, se je v obdobju digitalizacije močno razširil. Poudariti je treba, da niso vse vrste pisav primerne za predstavitev na zaslonu v omejenem časovnem intervalu, saj njihove oblikovne lastnosti ne prispevajo k hitremu procesiranju in razumevanju napisov. Pridobljene ugotovitve lahko pomagajo pri načrtovanju pisav ali uporabnosti pisav, ki imajo optimalne lastnosti za prikazovanje na zaslonu.

O predavatelju:

Dr. Nace Pušnik je obiskoval splošno gimnazijo v Slovenj Gradcu in jo zaključil v letu 2003. Študiral je program Tekstilstvo in grafična tehnologija, smer Grafična tehnologija na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje (UL NTF). V času študija je služboval pri različnih delodajalcih od katerih bi izpostavili RTV Slovenija, kjer je preživel dobra 4 leta. Tekom študija ga je navdušila tipografija v katero se je usmeril in iz tega področja (v povezavi s televizijo) leta 2008 tudi diplomiral. Od leta 2009 do 2017 je bil na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo (UL NTF) zaposlen kot asistent, po letu 2017 kot docent. V letu 2016 je zaključil doktorski študij. Raziskovalno področje s katerim se ukvarja je v prvi vrsti tipografija (uporabnost pisav predvsem za digitalne medije). V povezavi s tem se ukvarja s področjem sledenja očesnim premikom (eyetracking) in preučuje uporabnost in uporabniško izkušnjo različnih pisav.