Predavanje doc. dr. Zorana Vaupota

posted in: Novice | 0

Spoštovane članice in člani Društva KAZU!

Z zadovoljstvom vas vabim na predavanje s provokativnim naslovom »Zakaj Slovenci ne maramo tujih naložb?«, ki ga bo pripravil doc. dr. Zoran Vaupot.

Predavanje bo potekalo v torek, 19. februarja, ob 17. uri, v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov, Ozare 19, v Slovenj Gradcu.

Kratek povzetek predavanja »Zakaj Slovenci ne maramo tujih naložb?«

Pri analizi stanja neposrednih tujih naložb v Sloveniji in v vseh štirih državah Višegrajske skupine (Poljsko, Madžarsko, Češko in Slovaško) že vrsto let ugotavljamo pomembne razlike.

Na predavanju bomo predstavili poskus preverbe hipoteze, da te razlike izhajajo iz določenih kulturnih specifik slovenske družbe, ki so posledica delovanja nekaterih formalnih in neformalnih inštitucij.

V iskanju odgovora bomo predstavili mehanizme, s katerimi na oblikovanje in vzdrževanje negativnega javnega mnenja o tujih naložbah ter njegov vpliv na obstoječe in potencialne tuje naložbenike v Sloveniji že vrsto let vplivajo omenjene inštitucije.

O predavatelju:

Doc. dr. Zoran Vaupot je doktor znanosti s predmetnega področja management, poslovnež s skoraj 30-letnimi mednarodnimi izkušnjami ter raziskovalec za področji medkulturni management in mednarodna ekonomija.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kasneje na IEDC Bled pridobil naziv EMBA, nato na univerzi Université Pierre-Mendès-France (Grenoble) opravil magisterij in študij zaključil na univerzi Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines (Versailles), kjer je doktoriral s področja vloge medkulturne komunikacije kot determinante tujih neposrednih naložb. Je tudi mednarodno certificiran vodilni presojevalec standarda kakovosti ISO 9001 pri Bureau Veritas.

Leta 1991 je dobil priložnost voditi projekt ustanovitve prvega slovenskega podjetja v Franciji po osamosvojitvi Slovenije. Ob zaključku projekta je po imenovanju za direktorja v Parizu delal pet let. Po vrnitvi v Slovenijo je od leta 1997 deloval kot managerski svetovalec na številnih slovenskih in mednarodnih projektih, v zadnjem obdobju največ na področjih managementa sprememb, strateške in operativne podpore podjetjem pri internacionalizaciji poslovanja ter razvoja človeških virov.

Pomladi 2016 je vstopil v akademski svet in začel kot visokošolski učitelj sodelovati s Fakulteto za poslovne vede Katoliškega inštituta, julija 2016 pa je bil izvoljen tudi na funkcijo njenega dekana.