Predavanje prof. dr. Miroslava Rebernika

posted in: Novice | 0

Spoštovane članice in člani Društva KAZU!

Vljudno vas vabim na predavanje z naslovom »Spregledan podjetniški potencial.«  Pripravil ga je naš član, prof. dr. Miroslav Rebernik.

Predavanje bo potekalo v petek, 12. aprila, ob 11. uri, v predavalnici 1 (III. nadstropje) Fakultete za tehnologijo polimerov, Ozare 19, v Slovenj Gradcu.

Po predavanju se boste lahko, z vprašanji in komentarji, odzvati na predavateljeve izrečene misli.

Vljudno vabljeni.

Kratek povzetek predavanja:

Kot pravi Nobelov nagrajenec za ekonomijo Thomas Schultz, je na enak način kot razumnost, tudi podjetniška sposobnost ena od splošnih lastnosti človeških bitij. Jedro podjetništva tako še zdaleč ni lastništvo podjetja ampak ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost. Korenite spremembe, ki jih prinaša 4. industrijska revolucija in ekonomija souporabe poudarjajo pomen podjetniškega potenciala in podjetniških talentov. S pomočjo najnovejših rezultatov Globalnega podjetniškega monitorja, največje longitudinalne svetovne raziskave o podjetništvu, v kateri sodelujemo že vse od leta 2002, si bomo ogledali, kako je s podjetnostjo in podjetniškim potencialom v Sloveniji pa tudi v kakšni kondiciji je slovenski podjetniški ekosistem.

O predavatelju:

Dr. Miroslav Rebernik je redni profesor za področje podjetništva in ekonomike podjetja ter predstojnik Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Bil je gostujoči professor na Portland State University in dobitnik Fulbrightove raziskovalne štipendije na Babson College v ZDA. Leta 1992 je utemeljil prvi dodiplomski študijski program za podjetništvo v Sloveniji. Sodeloval je na številnih domačih in tujih strokovnih in znanstvenih konferencah, je avtor več knjig in poglavij v številnih monografijah, ki so izšle doma in v tujini, vodil je mnoge domače in mednarodne konference ter uredil njihove zbornike. Deluje v več uredniških in recenzijskih odborih znanstvenih revij s področja podjetništva. Od leta 1999 vodi raziskovalni projekt in ekipo, ki ustvarja letni Slovenski podjetniški observatorij, od leta 2002 pa vodi slovenski del raziskovalnega programa Global Entrepreneurship Monitor. Soustanovil je podjetniški inkubator Univerze v Mariboru Tovarna podjemov (www.tovarnapodjemov.org), daljše obdobje je programsko vodil Mednarodno konferenco o inovacijah in podjetništvu PODIM (www.podim.org), aktivno sodeluje v pobudi Start: up Slovenija (www.startup.si) in Start:up Maribor (www.startupmaribor.si) ter v različnih projektih s področja podjetništva. Daljše obdobje je bil član ekspertne komisije Evropske komisije SME Policy Relevant Research.